Kuinka kaljuuntumista voi hoitaa?

Hiustenlähtö on normaalia hiusten uusiutumista: vanhat, jo heikentyneet hiukset tippuvat pois antaakseen tilaa uudelle kasvustolle. Normaalisti hiuksista tippuu jopa 100–150 suortuvaa pois vuorokauden aikana.

Pitkähiuksisten hiustenlähtö on helppo havaita. Tästä syystä pitkätukkaiset eivät useimmiten tule ajatelleeksi hiustenlähtöä päivittäisellä tasolla: hiukset harjassa ja lattialla ovat tuttu näky, eivätkä ne huoleta tottunutta hiustenhoitajaa.

Hiustenlähtö

Toisin on monen lyhyttukkaisen kohdalla: hiukset ovat monelle miehelle nuoruuden ja elinvoimaisuuden merkki, ja siksi hiusten runsastunut tippuminen aiheuttaa usein varsinkin alkumetreillä huolta ja ahdistusta vanhenemisesta.

Tavallisimmillaan kaljuuntuminen alkaa hiljalleen iän karttuessa varhaisimmillaan jo 20 ikävuoden jälkeen. Hiukset harvenevat tasaiseksi vuosien tai jopa vuosikymmenten ajan useimmiten voimakkaimmin ohimoilta ja päälaelta paljastaen lopulta päänahan.

Useimmiten kaljuuntumisesta kärsivät erityisesti miehet, vaikka myös monien naisten hiuspohjan kunto heikkenee ja hiukset saattavat harventua iän myötä. Miestyyppistä kaljuuntumista kutsutaan adrogeeniseksi kaljuuntumiseksi. Myös naiset voivat kärsiä androgeenisestä kaljuuntumisesta, sillä sanalla viitataan kaljuuntumista aiheuttavaan mekanismiin eli hormonitoimintaan. Naisten kaljuuntuminen alkaa kuitenkin useimmiten vasta keski-iän kynnyksen ylityttyä tai aikaisimmillaan 30 ikävuoden jälkeen.

Kaljuuntumiseen vaikuttaa eniten perimä

Kaljuuntumiseen vaikuttaa monta eri seikkaa. Luonnollisesti vanhemmilta saatu perimä on yksi tärkeimmistä tekijöistä: jos oma isä tai äidinpuoleinen isoisä on kaljuuntunut jo nuorena, voi odottaa, että myös omat hiukset voivat alkaa harventua jo varhain.

Perimän lisäksi hiustenlähtöön vaikuttavat esimerkiksi elintavat, hiusten hoito sekä muun muassa ravinto, tosin huomattavasti perimää vähemmän. Moni saattaa kärsiä myös hiustenlähtöä nopeuttavasta ja päänahkaa arpeuttavasta sairaudesta.

Kaljuuntumisen syy on tärkeää määrittää hoidon mahdollistamiseksi: jos esimerkiksi kärsii jostakin kaljuuntumista aiheuttavasta sairaudesta, on hyödytöntä hankkia kaljuuntumista hoitavia valmisteita, jos itse sairaus jää hoitamatta. Lääkkeet eivät välttämättä tehoa lainkaan, sillä suurin osa niistä on valmistettu nimenomaan androgeenisen kaljuuntumisen hoitoon.

Androgeeninen kaljuuntuminen on yleisin kaljuuntumisen syy. Jopa 95 prosenttia miesten kaljuuntumistapauksista johtuu androgeenisestä kaljuuntumisesta. Myös naisilla androgeeninen kaljuuntuminen on yleistä. Kaljuuntumista ei ole useinkaan helppo hyväksi, ja siksi moni hakee apua kaljuuntumisen hoitoon itsehoitolääkkeistä.

Apteekin itsehoitotuotteet elvyttävät sekä hiuspohjaa että hiuksia

Itsehoitolääkkeet auttavat miestyyppisestä kaljuuntumisesta kärsiviä. Apteekit tarjoavat runsaan valikoiman erilaisia hoitoaineita ja shampoita, jotka elvyttävät hiuspohjaa ja parantavat päänahan verenkiertoa. Tämä puolestaan edistää hiusten uusiutumista ja antaa elinvoimaa uusien hiusten kasvulle. Tuotteet sisältävät vitamiineja ja hivenaineita, jotka voimistavat hiuksia. Esimerkiksi Priorin-tuotteiden sisältämä B5-vitamiini vahvistaa hiuksia ja antaa niille uutta kiiltoa.

Miestyyppien eli androgeenisen kaljuuntumisen tehokkaita hoitokeino on puuttua itse ongelmaan. Hoidossa käytettävä minoksidiili on reseptivapaa lääke, joka tutkimusten mukaan pysäyttää miehillä jopa 97 prosenttia miesten kaljuuntumistapauksista. Tutkimuksessa noin 40 prosentilla miehistä hoidon vaikutukset näkyivät jo 3–6 kuukauden kuluttua uuden hiuskasvun ilmestymisenä.

Minoksidiilia myydään apteekeissa eri tuotenimillä eri lääkemuodoissa. Suoraan hiuspohjaan annosteltava Rogaine-liuos hoitaa perinnöllistä kaljuuntumista, ja hoidon voi aloittaa heti 18 ikävuoden jälkeen kaljuuntumisen ensimmäisten merkkien ilmaannuttua. Hoito sopii sekä miehille että naisille.

Minoksidiilia käyttävien on tärkeää tutustua pakkausselosteeseen huolella parhaiden mahdollisten vaikutusten saavuttamiseksi ja haittavaikutusten ehkäisemiseksi. Minoksidiilia käytetään myös verenpainelääkkeenä, joten sillä voi olla vaikutuksia esimerkiksi verenkiertoon tai sydämen toimintaan.

Myös hiustenlähtöä aiheuttavia sairauksia voidaan hoitaa itsehoitolääkkeiden avulla. Jos esimerkiksi kärsii kutisevasta tai ärtyvästä päänahasta tai muusta kaljuuntumista aiheuttavasta ihottumasta, apteekin voiteet ja salvat parantavat vaivat ja parhaimmillaan pysäyttävät tai ainakin hidastavat kaljuuntumista.

Terve hiuspohja on hyvinvoivien hiusten lähde, joten päänahan kunnosta kannattaa pitää huolta.